From: KP
Sent: Tuesday, May 20, 2003 12:32 PM
To: vinduska@usa.net
Subject: Prosba ad Mt.Blanc

 

Ahoj Vláďo,

.... mám jednu prosbu. Chystáme se v nejbližší době k výletu na Mt.Blanc a k jeho sjetí na lyžích přes Mt.Madit

a Mt.Tacul. Pokud tuto trasu znáš, prosím o její vyznačení do přiložených (nebo vlastních ?) fotografií.

Děkuji za ochotu a Tvůj čas.

 

PK, Jablonec n.Nisou

From: VV [vinduska@usa.net]
Sent: 24. května 2003 19:10
To: 'KPl'
Subject: RE: Prosba ad Mt.Blanc

Ahoj, cestu jsem nešel, jen na ní mám pytel. K počátečnímu svahu na MB du Tacul mám úctu, protože tam jsme to museli s kamarádem zapytlit. Neprošli jsme (spolu s mnoha dalšími) protože se přetrhl jediný most přes ledovcovou trhlinu. Do Tvojí fotografie jsem vyznačil, kudy cesta normálně šla. Tak jak si ji pamatuju podle stop ze dne před naším výstupem. Jsem si dost jistý, že jsem meandry trefil správně:

 

Svah pod trhlinou mi připadal dosti prudký i na chození, nakonec jsem šel většinu s hůlkami a ne cepínem ale připadalo mi to hraniční. Fotky z toho roku se mi bohužel ztratily a zbyla jediná:

 

 

Je to pohled z Augille di Midi stejný den kdy jsme tam neprošli (shodou okolností bylo ten den také zatmění slunce - 11.8.1999). Ten most byl  v bodě 2. V bodě 2 jsme určitě byli, bylo to místo kde byla trhlina neužší. Když jsem stál na jejím dolním pysku tak jsem na horní dosáhl cepínem, ale sníh byl rozbředlý a nevěděl jsem jak bych se tam udržel. Také svah pod trhlinou byl dosti strmý na nějaké padání, druhá varianta byla spadnout do trhliny. No a za třetí jsme nevědeli jak bychom se vraceli. Nicméně z tohoto pohledu jsme podle stop pochopili, že tam někdo prošel, dokonce na této fotografii je človíček nad trhlinou. Asi nějak postavili.  Další lidi našli cestu až úplně vlevo u skal – v bodě 1 a ted už si nejsem jistý jestli někdo prošel taky trojkou. Při hledání cesty mezi trhlinami jsme občas lezli po úlomcích ledovce klasicky po ledu s dvěma cepíny. To jsme nečekali, taky byla tma, sněžilo a byly to naše první sněhové Alpy, takže se sám sobě nedivím, že jsme se vrátili. O cestě úbočím Mt. Maudit, kde jsem nikdy nebyl, mám představu že je to traverz a stoupání poměrně prudkým svahem (červené tečky), v průvodci bylo také cosi o tyčích za kterých se slaňuje, ale podrobnosti opravdu nevím. Traverz prochází sedélkem na bočním hřebenu Mt. Maudit (poslední červená tečka).  Pak už je to jednoduché. Cestu znám (a Ty nejspíš taky) z klasického výstupu, foto:

 

Zleva Mt. Blanc, Dome du Gouter, Augille du Gouter

 

 

 

Fotka je z webu, nevím z jakého místa. Kamarádi co sjížděli Blank před 14 dny, nechávali lyže na Valotce.

 

Pro úplnost přidávám ještě Tvoje i svoje další fotografie:

Mt. Maudit (úplně nechápu jak tento pohled koresponduje s předchozími fotografiemi):

 

Mt. B du Tacul (taky nevím co je co):

 

Zavěrečný hřeben Mt. Blanku (tohle vím, je to tam napsané, :-)):

 

Hodně štěstí při výstupu, ahoj Vláda.

 

květen 2003